Voiteet, geelit ja laastarit

Iholla käytettävät menetelmät (paikalliset hoitomenetelmät)

Nainen levittää voidetta niskaansaVaihtoehtona nieltäville lääkkeille pidetään nk. paikallisia hoitomenetelmiä. Tällä tarkoitetaan lääkeaineiden käyttöä suoraan kipeytyneessä kohdassa. Vaikutustavasta riippuen menetelmät jaotellaan kipua lievittäviin ja verenkiertoa edistäviin menetelmiin.

Verenkiertoa edistävät voiteet lämmittävät paikallisesti tiettyä kehon kohtaa, ja sitä kautta mahdollisesti rentouttavat myös lihasjännitystä. Hoidossa aistittu lämpövaikutus johtuu lämpö- ja kipureseptorien stimuloitumisesta ihon pinnalla.

Lisäksi on tärkeää, että hoitoa ei anneta vaurioituneille ihoalueille tai limakalvojen läheisyyteen. Laastareiden ja voiteiden yksi lämpöä tuottava aine on kapsaisiini, jota saadaan cayennepippuriuutteesta. Jos kapsaisiinia joutuu aroille ihoalueille, se voi aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja muuta ihoärsytystä.

Iholle levitettävät, kipua lievittävät lääkevoiteet ja -geelit

Kipua lievittävien paikallisesti käytettävien valmisteiden vaikutus perustuu usein samoihin vaikuttaviin aineisiin kuin suun kautta otettavat itsehoitolääkkeet. Voidetta tai geeliä käytetään ulkoisesti levittämällä ja hieromalla sitä 3−5 kertaa päivässä kipeytyneeseen kohtaan.