Tehokas lämpöhoito

Milloin lämpöhoidosta on apua?

Lämpö vaikuttaa hyvin tehokkaasti selkä- ja niskakipuihin. Lämmön on kuitenkin oltava oikeanlaista.

Vaikutus on parhaimmillaan, kun lämpöä pääsee syviin lihaksiin asti eli sinne, missä lihasjännityksen todelliset syyt ovat. Ihanteellinen hoitolämpötila on +40°C, jota annetaan 8 tunnin ajan.

Nainen, jolla on ThermaCare®-lämpötyyny niskassa

Pitkäkestoinen syvälämpö

Lyhytkestoisempi lämpöhoito tai matalampi lämpötila on suhteellisen tehoton, sillä silloin ei kehity pitkäkestoista syvälämpöä. Tehokkaalle lämpöhoidolle on tyypillistä erityisesti lihasten pitkäkestoinen relaksointi sekä nopea ja selvästi huomattava kivunlievitys. Tehokas lämpöhoito puolestaan rentouttaa lihaksia pitkäaikaisesti sekä lievittää akuuttia kipua merkittävästi.

Koska lämpöimpulssit kilpailevat kipuimpulssien kanssa pääsystä selkäytimessä olevaan hermokeskukseen, aivoihin pääsee huomattavasti vähemmän kipuärsykkeitä ja ne aistitaan aivoissa myös vastaavasti heikommin. Lämpöhoidolla parannetaan myös sidekudoksen joustavuutta sekä verenkiertoa. Aineenvaihdunta kiihtyy, kuona-aineet poistuvat nopeammin ja ravintoaineet pääsevät nopeammin kipeytyneisiin kohtiin.

Pysy liikkeessä

Toinen tärkeä tekijä lämpöhoidon onnistumiselle on, että voit liikkua sen aikana vapaasti. Tähän sopivat erinomaisesti esimerkiksi ThermaCare-lämpötyynyt. Ohuet lämpötyynyt tukevat liikkuvuutta koko hoidon ajan, sillä niitä voidaan käyttää huomaamattomasti vaatteiden alla. Lihasten jännitystilat lievittyvät käytön aikana.

Äkillisissä sairauksissa, joissa keho itse tuottaa lämpöä, sekä reumassa lämpöhoidosta ja syvälämmöstä ei yleensä ole hyötyä. Jos olet epävarma asiasta, käänny aina lääkärin puoleen.