Lämpöhoitomenetelmät vertailussa

Miten lämpöhoidot eroavat

Kaavio: ThermaCare® verrattuna muihin lämpöhoitomuotoihin

Kaikki lämpömenetelmät eivät täytä ihanteellisen lämpöhoidon kriteerejä yhtä hyvin.

Lämpötyynyt

Tehokas syvälämpö saavutetaan lämpötyynyillä, jotka luovuttavat lämpöä tasaisesti useamman tunnin ajan. Kun ThermaCare-lämpötyynyt joutuvat kosketuksiin ilman kanssa, ne muodostavat hoidon edellyttämän +40°C:n lämpötilan ja johtavat lämmön suoraan kipeytyneeseen kohtaan noin 8 tunnin ajan. Ohut ja miellyttävä lämpötyyny ei estä arkiaskareiden tekoa. Koska lämpötyynyt asetetaan kevyesti hartioille tai selkään, ne ovat myös erittäin ihoystävällisiä.

Sauna ja kylpy

Lihasten rentoutukseen voidaan käyttää myös saunaa tai lämpimiä kylpyjä. Vaikka saunassa ja kylvyssä voidaan saavuttaa tarvittava syvälämpö, vaadittuun 8 tunnin yhtämittaiseen oleskeluun saunassa tai kylvyssä monikaan potilas tuskin pystyisi.

Lämpöpakkaukset, kauratyynyt ja lämpöpullot

Muita luonnollisia lämpömenetelmiä ovat kauralla täytetyt tyynyt, jotka lämmitetään mikrossa, sekä uudelleen käytettävät perinteiset lämpöpullot. Näiden lämpöhoitojen etuna on, että niitä voidaan käyttää kotona. Lämpötilan säätäminen voi kuitenkin olla ongelmallista: lämpötila voi aluksi olla liian korkea ja jäähtyminen liian nopeaa. Missään näistä vaihtoehdoista ei pystytä pitämään +40°C:n lämpötilaa useita tunteja.

Infrapunasäteily

IR-A -säteily tunkeutuu syvälle ihoon ja antaa energiaa todellisen syvälämmön muodossa, jota kutsutaan myös kipua lievittäväksi lämpösäteilyksi. Paikallishoitoon käytetään esim. pieniä infrapunalamppuja ja koko kehon hoitoon erityisiä infrapunalämpökaappeja. Potilaan verenkierto elpyy ja lihakset relaksoituvat. Käytön kesto riippuu kivun voimakkuudesta. Tämän menetelmän haittana on, että potilaan on pysyttävä infrapunasäteilijän alla koko hoidon ajan eikä hän pääse samalla liikkumaan.