Syvälämpöhoidon vaikutustapa

Pitkäkestoinen kivunlievitys syvälämmöllä

Kaikki lämpö ei ole samanlaista. Selkä- ja niskakipujen tehokkaaseen hoitoon tarvitaan niin kutsuttua syvälämpöä, jossa lämpö tunkeutuu myös syvemmällä oleviin lihaksiin.

Sopiva hoitotapa on esimerkiksi syvälle kudokseen vaikuttava lämpösäteily asianmukaisten infrapunasaunojen tai -lamppujen avulla.
Paikalliset lämpöhoitomenetelmät kuten laastarit, voiteet ja geelit voivat sitä vastoin parantaa verenkiertoa vain ylemmissä ihokerroksissa. Ne eivät vaikuta syvemmällä oleviin lihaksiin, joissa varsinainen kireys sijaitsee. Lisäksi joissain tapauksissa, kapsaisiinia sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa lievää ihoärsytystä.

Lämpötilalla ja hoidon kestolla on ratkaiseva vaikutus

Hoitoon tarvittava ihanteellinen syvälämpö saavutetaan +40°C:ssa. Tärkeää on taata jatkuva lämmönsaanti ja tasainen lämpötila 8 tunniksi. On tärkeää, että lämpötila pysyy tasaisena. Perinteiset itsehoitokeinot kuten kauratyynyt saavuttavat myös tarvittavan lämpötilan, mutta jäähtyvät liian nopeasti.

Kaavio: ThermaCare®-lämpötyynyjen vaikutusaika

Pitkäaikainen vaikutus keskisuurella lämpötilalla on yleensä tehokkaampaa kuin lyhytaikainen vaikutus korkealla lämpötilalla. Tämä johtuu siitä, että syvävaikutteinen lämpö parantaa verenkiertoa kudoksissa niin, että lihasten jännitystilat lievittyvät ja relaksoituvat vähitellen. Tämä prosessi kestää tietyn ajan. Parantuneen verenkierron ansiosta myös kipualueelle saadaan enemmän happea ja ravintoaineita, jotka edesauttavat kudoksen parantumista. Lisäksi lämpö lievittää kipua. Selkäydinkanavaan tullessaan kipuimpulssi ja lämpöimpulssi kilpailevat keskenään.

Mitä pidempään syvälämpö vaikuttaa, sitä tehokkaampaa se on. Pitkäaikaisessa hoidossa selkäytimeen pääsee vähemmän kipuärsykkeitä, jotka leviävät kehossa. Aivot havaitsevat vähemmän kipuärsykkeitä ja refleksinomainen lihasjännite selkäytimessä vähenee. Potilaan kivun tunne vähenee huomattavasti ja pitkäkestoisesti.